Είναι γνωστό σε όλες μας πλέον ότι πολλά από τα συστατικά πού περιέχονται στα καλλυντικά μας είναι χημικές τοξικές ουσίες άλλες πιο ήπιες και άλλες πολύ πιο επικίνδυνες. Πάνω από 10,000 χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά χωρίς να παραβιάζονται οι νόμοι. Τοξικό όμως εν τέλει σημαίνει δηλητήριο ικανό να φθείρει και να καταστρέψει οτιδήποτε είναι ζωντανό.
Οι ποσότητες αυτών των συστατικών είναι φυσικά μικροσκοπικές. Αλλά σύμφωνα με τη Charotte Vohtz, φαρμακοποιό, εμείς οι γυναίκες απορροφούμε γύρω στα 2 κιλά χημικών μέσω των καλλυντικών προϊόντων κάθε χρόνο
Ιδού μια πολύ μικρή λίστα από τις πιο συνηθισμένες τοξικές ουσίες στα προϊόντα περιποίησης μας Parabens: Βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα προϊόντα ενυδάτωσης, μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό και αλλεργικές αντιδράσεις. Μία μελέτη του Πανεπιστημίου Reading και της Ομάδας Έρευνας για το Στήθος του Εδινβούργου βρήκε υψηλότερα από το μέσο όρο επίπεδα parabens σε ιστούς όγκων του στήθους.
Aceton: Το γνωστό «ασετόν» που χρησιμοποιείται ως διαλύτης για τα βερνίκια νυχιών. Προκαλεί ξηροστομία, ζαλάδα, ναυτία, δυσκολία στην ομιλία και σε ακραίες περιπτώσεις κώμα. Λειτουργεί ως κατασταλτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ).
Formaldehyde: Ένα φθηνό συντηρητικό που χρησιμοποιείται στα βερνίκια νυχιών σε σαμπουάν, κοντίσιονερ, τζελ για το ντους ακόμα και σε παιδικά αφρόλουτρα Η formaldehyde είναι ύποπτη για καρκίνο και μπορεί να πυροδοτήσει αλλεργίες.
EDTA Ethylenedinitrilo Συνθετικό χημικό που χρησιμοποιείται για μαλακτικό νερού και σαν αντιοξειδωτικό. Προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις και είναι τοξικό. Μάλιστα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το κατατάσσει στις τερατογενείς ουσίες
Benzyl Acetate – Οξικό Βενζύλιο Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι είναι καρκινογόνος ουσία (καρκίνος του παγκρέατος). Προκαλεί ερεθισμούς στα μάτια και το αναπνευστικό σύστημα, βήχα και συστημικές αντιδράσεις. Τοξικό.
Benzyl Alcohol - Βενζυλική Αλκοόλη Πετροχημικό συστατικό που χρησιμοποιείται στα καλλυντικά. Απορροφάται από το δέρμα πολύ εύκολα. Μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στα μάτια, πονοκεφάλους, ναυτία, εμετό, ζαλάδα, πτώση της πίεσης του αίματος, καταστολή του κεντρικού νευρικού συστήματος και σε ακραίες περιπτώσεις διακοπή της αναπνοής και θάνατο.
Mineral Oil – Μεταλλικό Έλαιο. Σε κρέμες χειλιών, ματιών, χεριών, σώματος, υδατικές κρέμες, μέϊκαπ, προϊόντα μαλλιών κλπ. Καλύπτει το δέρμα με ένα λεπτό (σαν μεμβράνη) στρώμα (κυριολεκτικά), εμποδίζοντας την ικανότητά του να αναπνέει, να αποβάλλει τις τοξικές ουσίες, να ενυδατώνεται και να δημιουργεί νέα υγιή κύτταρα. Συχνές αντιδράσεις είναι μαύρα στίγματα, σπυράκια, αφυδάτωση, φωτοευαισθησία (υπερευαισθησία στον ήλιο – πανάδες), πρόωρη γήρανση του δέρματος. Καρδιολογικές διαταραχές. Αλλεργικές διαταραχές. Διαταραχές στο αμυντικό σύστημα, κατάθλιψη του κεντρικού συστήματος
Το ερώτημα που μας γεννάται είναι τι μπορούμε να κάνουμε εν τέλει. Να διακόψουμε την χρήση των καλλυντικών μας; Ασφαλώς και όχι!
Δε χρειάζεται να γνωρίζετε ιταλικά για να το συμβουλευτείτε. Απλά πατήστε στο γράμμα από το οποίο αρχίζει το συστατικό και θα εμφανιστεί η λίστα με όλα τα συστατικά που αρχίζουν από το γράμμα αυτό και δίπλα η αξιολόγηση που γίνεται ως εξής.
-δυο πράσινα μπαλάκια : το συστατικό είναι εντελώς αθώο και ευεργετικό
-ένα πράσινο μπαλάκι: το συστατικό είναι αποδεκτό
-κίτρινο μπαλάκι: το συστατικό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε κάποιους αλλά μπορεί να παραβλεφθεί ειδικά όταν είναι ένα από τα τελευταία συστατικά του προϊόντος ( το κίτρινο μπαίνει συνήθως σε συστατικά που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες σε αλλεργικούς)
-ένα κόκκινο μπαλάκι: το συστατικό μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα εκτός και αν είναι το μόνο ανάμεσα στα συστατικά ή σε πολύ μικρή ποσότητα (απο τα τελευταία στη σειρά των συστατικών)
-δυο κόκκινα μπαλάκια: ότι το συστατικό είναι απαράδεκτο και πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγεται.
Ενημέρωση Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009
Στην αναζήτησή μου για φυσικά καλλυντικά ανακάλυψα και το Lovelula με οργανικά, χωρίς πρόσθετα και parabens προιόντα. Αξίζει να ρίξετε μια ματιά!
Πηγές
http://www.organic-shop.gr/mediserv_co__cosmetics.htm
http://oikein.wordpress.com/
http://www.luckymag.gr/forum/viewtopic.php?p=262200&sid=70ebf7007ace3990a6a2a6a8fc641c56
Σχετικά άρθρα
Το απόλυτα τέλειο make up!!!
Τα 10 απαραίτητα βήματα για υγιή και όμορφη επιδερμίδα!
Δεν μπορούμε πλέον να έχουμε εμπιστοσύνη ούτε στα καλλυντικά που λένε ότι δεν έχουν επικίνδυνες ουσίες. Έλεγξα την αντιηλιακή κρέμα του Κορρέ και διαπίστωσα ότι έχει πολλά και μάλιστα σε μεγάλη ποσότητα συστατικά που χαρακτηρίζονται με κόκκινη βουλίτσα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠράγματι του Κορρέ αν και ήταν για ένα διάστημα από τα αγαπημένα μου καλλυντικά όταν συνηδειτοποίησα ότι έχουν αρκετές από τις επικίνδυνες ουσίες τα σταμάτησα. Από τότε ψάχνω για καλλυντικά με όσο το δυνατόν λιγότερα επικύνδυνα πρόσθετα. Δεν πρέπει όμως ταυτόχρονα να μπούμε στο "τρυπάκι" της υπερβολικής αγωνίας για το παραμικρό ύποπτο συσταστικό που μπορεί να δούμε σε μια κρέμα. Δυστυχώς υπάρχει η ανάγκη συντήρησης στις κρέμες αλλιώς χαλάνε. Ως ένα σημείο λοιπόν ίσως είναι και αναπόφευκτο να υπάρχει κάποιο πρόσθετο σε μικρή ποσότητα αλλά δεν μπορώ να δεχτώ ότι οι περισσότερες κρέμες και προιόντα περιποίησης έχουν 70-95% επικύνδυνες ουσίες και ελαχιστότατα ευεργετικά συστατικά. Μετά από μια περίοδο αγωνίας λοιπόν για το εντοπισμό και του παραμικρού πρόσθετου κατέληξα στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει πρωτίστως να ελαχιστοποιήσουμε την υπερβολική χρήση καλλυντικών και να ελέγχουμε τα συστατικά ώστε τουλάχιστον τα πρόσθετα να είναι στο τέλος της λίστας και όσον το δυνατόν λιγότερα. Προς το παρόν έχω βρεί κάποια καταστήματα (δες στο τέλος του άρθρο)που έχουν τελείως φυσικά καλλυντικά. πχ αγόρασα πρόσφατα ένα αντιγηραντικό αντιοξειδωτικό serum τελείως φυσικό χωρίς πρόσθετα το Antipodes Hosanna Intensive Hydrating Serum (Certified Organic 100% φυσικό με κυρίως συστατικά αιθέρια έλαια και έτσι δεν έχει ανάγκη συντηρητικών) από το κατάστημα lovelula. Παρ 'όλα αυτά όμως έχω και κάποια καλλυντικά με αλόη η οποία είναι αδύνατον να διατηρηθεί χωρίς μια μικρή ποσότητα συντηρητικών. Ναι μεν λοιπόν να προσέχουμε και να είμαστε ενήμερες για τις τακτικές της βιομηχανίας καλλυντικών ώστε να είμαστε συνηδειτοποιημένες καταναλώτριες και να προστατεύουμε τον εαυτό μας και την οικογένεια μας χωρίς όμως να χάσουμε και τον ύπνο μας ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια για το ωραίο σας site.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιαβάζω με προσοχή τα γραφόμενα σας για τα επικίνδυνα καλλυντικα. Αναφέρετε κάπου για το serum Αntipodes Hosanna. Αυτο το χρησιμοποιείτε το βράδυ σε συνδυασμό με κάποια κρέμα?
Με τα μάτια τι κάνετε?
Συγνώμη για την περιέργεια. Εγώ είμαι 40 ετών
με καλοδιατηρημένο δέρμα και το τελευταίο τετράμηνο χρησιμοποιούσα Κορρε.
Τωρα θα ήθελα και γω ν' αλλάξω σε ποιο φυσική περιποίηση, αλλά το site lovelula είναι ανενεργό.
Γι αυτο ζητάω τα φώτα σας για μια γενικευμένη περιποίηση.
Σας ευχαριστώ που μ' ακούσατε.
Αρετή Κουτσογιώργου
Μου κάνει εντύπωση Αρετή που μου λες ότι το lovelula είναι ανενεργό. Σε μένα δουλεύει μια χαρά. Μήπως δεν έχεις flash εγκατεστημένο στο pc σου; γιατί απ' ότι έχω καταλάβει τo συγκεκριμένο site χρειάζεται flash Player. To serum Αntipodes Hosanna το χρησιμοποιώ πρωί και βράδυ. Είναι πολύ ελαφρύ και ενυδατικό και δεν έχει ίχνος χημικών. Για τα μάτια χρησιμοποιώ διαφορα εναλλάξ. Της strivectin (sephora), της Forever την alluring eyes, ένα λάδι το emu oil που είναι τελείως φυσικό( από το ιντερνετ) καθώς και την aquasol και την auriderm (από το φαρμακείο). Τα έχω βρεί όλα πολύ αποτελεσματικά και τα χρησιμοποιώ πότε το ένα πότε το άλλο : ). Εάν δεν μπορέσεις να δείς ενεργοποιημένο το Lovelula πήγαινε δες και το Εchiumskincare. Έχει και αυτό πολλά φυσικά καλλυντικά απλά δεν τα έχω βάλει ακόμα χέρι :)).
ΑπάντησηΔιαγραφήΥ.Γ Ευχαριστώ και για τα καλά σου λόγια!
Με λενε αννα ειμαι 42 και ακουσα για τα καλυντικα jurlique οτι ειναι αγνα.τι γνωμη εχετε για τα jurlique?
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.efpolis.gr/el/component/resource/article/252-rapex-2004-53.html
ΑπάντησηΔιαγραφήδιαβαστε εδω για την auriderm
Ευχαριστούμε για την επισήμανση. Μου την είχε συστήσει πάντως γιατρός για περιστασιακή χρήση και ακόμα διατίθεται στα φαρμακεία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπίσης να επισημάνω ότι αυτή η ειδοποίηση είναι του έτους 2004. Πιθανά από τότε να έκαναν τις απαραίτητες αλλαγές ώστε να μην υπάρχει το πρόβλημα ευαισθησίας που αναφέρει και γι' αυτό είναι διαθέσιμη κανονικά στην αγορά.
ΑπάντησηΔιαγραφήπολυ χρησιμο τοο ποστ! να ρωτησω ομως κατι? αν τα καλλυντικα που χρησιμοποιουμε περιεχουν καποιες απο αυτε ςτις ουσιες αλλα ειναι δερματολογικα ελεγμενα υπαρχει παλι κινδυνος?
ΑπάντησηΔιαγραφήVicky εξαρτάται από την συνολική σύνθεση του προϊόντος. Η ένδειξη δερματολογικά ελεγμένη είναι κάτι που λαμβάνω υπ' όψιν ασφαλώς αλλά σαφέστατα δεν είναι το μόνο κριτήριο. Πάντοτε κοιτάω αν το ύποπτο συστατικό είναι στην αρχή ή στο τέλος της λίστας των συστατικών. Όσο πιο ψηλά στην λίστα τόσο μεγαλύτερη η περιεκτικότητα του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν δω σε ένα καλλυντικό στην αρχή της λίστας αρκετά επικίνδυνα χημικά πρόσθετα το απορρίπτω χωρίς δεύτερη σκέψη. Αν έχω όμως ακούσει ή διαβάσει καλές κριτικές για κάποια κρέμα και στο σύνολο περιέχει ευεργετικά συστατικά ακόμα και να περιέχει και κάποια πρόσθετα ιδίως αν είναι προς το τέλος της λίστας τότε την δοκιμάζω και αν μου αρέσει την χρησιμοποιώ.
Πάντως γενικά προτιμώ ως επί το πλείστον να χρησιμοποιώ αγνά καλλυντικά ιδίως όταν τα συνδυάζω με dermarolling ή υπέρηχο.