Οι συνέπειες του ποτού στην σιλουέτα μας.


Όλοι γνωρίζουμε τις καταστροφικές συνέπειες του αλκοόλ στην υγεία μας αλλά και στην σιλουέτα μας. Βασικά αν και αλκοόλ και απώλεια βάρους δεν συμβαδίζουν, είναι για τους περισσότερους από εμάς άτοπο να το εξαλείψουμε τελείως από την ζωή μας. Άλλωστε με λίγη κοινή λογική και μέτρο ακόμα και το ποτό μπορεί να έχει θέση σε έναν υγιή τρόπο ζωής. 

Στην πραγματικότητα, πολλοί ειδικοί τονίζουν τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση ενός και μόνο ποτού ανά ημέρα(ιδιαίτερα του κρασιού), γιατί
είναι ευεργετικό για την καρδιά μας και μειώνει τον κίνδυνο για υπέρταση. Αν όμως, το παρακάνουμε και υπερβαίνουμε το ένα ποτό την ημέρα τότε εκμηδενίζουμε τα ευεργετήματα του και υπονομεύουνε σίγουρα και την υγεία μας αλλά και την σιλουέτα μας.
Το αλκοόλ μεταβολίζεται με διαφορετικό τρόπο από άλλα τρόφιμα και ποτά. Υπό κανονικές συνθήκες, το σώμα σας παίρνει την ενέργεια που χρειάζεται από τις θερμίδες των υδατανθράκων, τα λίπη και τις πρωτεΐνες κάνοντας αργή πέψη στο στομάχι- όχι όμως με το αλκοόλ. Η κατανάλωση οινοπνεύματος, δεν χρειάζεται πέψη. Το μόρια του αλκοόλ διαχέονται μέσω στομαχικού τοιχώματος αμέσως μετά την κατανάλωση και μπορεί να φτάσουν στον εγκέφαλο και στο συκώτι μέσα σε λίγα λεπτά. Η αντίδραση αυτή είναι ελαφρώς μειωμένη όταν υπάρχει και τροφή στο σύστημά σας, αλλά μόλις το μικτό περιεχόμενο εισέλθει στο έντερο, το αλκοόλ, αρπάζει πρώτη θέση και απορροφάται πολύ γρήγορα. Το αλκοόλ στη συνέχεια καταλήγει στο συκώτι για να γίνει η διαδικασία του μεταβολισμού. Το συκώτι όμως δίνει όλη την προσοχή του στο αλκοόλ. Ως αποτέλεσμα, οι υδατάνθρακες (γλυκόζη) και τα λίπη μετατρέπονται σε σωματικό λίπος, και περιμένουν να μεταφερθούν για μόνιμη αποθήκευση λίπους στο σώμα.
Το αλκοόλ είναι διουρητικό, που σημαίνει ότι προκαλεί απώλεια νερού και αφυδάτωση. Μαζί με αυτό το νερό χάνετε σημαντική απώλεια των ανόργανων συστατικών, όπως το μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο και ο ψευδάργυρος. Αυτές οι ουσίες είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση του ισοζυγίου των υγρών, χημικών αντιδράσεων, και μυϊκής συστολής και χαλάρωσης.

Το αλκοόλ περιέχει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο και δεν παρέχει καμία θρεπτική αξία. Προσθέτει μόνο κενές θερμίδες στη διατροφή σας.

Το αλκοόλ επηρεάζει το σώμα σας αρνητικά και από άλλες απόψεις. Πχ αν και μπορεί να βοηθήσει στην πρόκληση ύπνου, ο ύπνος που θα έχετε δεν είναι πολύ βαθύς. Τελικά, ως αποτέλεσμα, θα έχετε λιγότερο χρόνο ανάπαυσης. Το αλκοόλ μπορεί επίσης να αυξήσει την ποσότητα του οξέος που παράγει το στομάχι, προκαλώντας φλεγμονή στο βλεννογόνο του στομάχου. Με τον καιρό, η υπερβολική χρήση οινοπνεύματος μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των γαστρικών ελκών, ηπατική νόσο, και καρδιακή ανεπάρκεια.

Το αλκοόλ μειώνει τις αντιστάσεις σας, και αυτό είναι σίγουρα επιζήμιο για την διατροφή σας. Το αλκοόλ πραγματικά διεγείρει πολύ ισχυρά την όρεξη σας. Ενώ μπορεί να αισθάνεστε χορτάτοι από ένα ανάλογο ποσό θερμίδων από κανονική τροφή, οι θερμίδες από ποτά δεν δημιουργούν την ίδια αίσθηση κορεσμού με αποτέλεσμα την υπερκατανάλωση θερμίδων. Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι εάν πίνετε πριν ή κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, οι αναστολές και η θέληση σας για είναι έλεγχο της ποσότητας που θα φάτε είναι μειωμένη. Σε αυτή την κατάσταση, είστε ιδιαίτερα επιρρεπείς σε υπερφαγία-ιδιαίτερα λιπαρών ή τηγανισμένων τρόφιμων.
Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για να απολαύσουμε στις εξόδους μας το ποτό και ταυτόχρονα να ελαχιστοποιήσουμε τα αρνητικά που φέρνει η κατανάλωσή του;
Πίνετε ένα ποτήρι νερό ανάμεσα από κάθε αλκοολούχο ποτό. Τα σνακ που συνοδεύουν το αλκοόλ (αλμυροί καβουρδισμένοι ξηροί καρποί, τσιπ, κτλπ) περιέχουν πολύ αλάτι, το οποίο φέρνει έντονη δίψα και μας οδηγεί στο να πίνουμε ακόμη περισσότερο. Έτσι επίσης αποφεύγουμε και την αφυδάτωση που προκαλεί.

Φάτε ένα υγιές γεύμα πρώτα. Η παράλειψη γεύματος για να εξισορροπήσετε τις θερμίδες από τα ποτά αργότερα είναι κακή ιδέα. Γνωρίζοντας ότι το αλκοόλ δίνει επιπλέον θερμίδες, μπορεί να είναι δελεαστικό να γλυτώσετε μερικές θερμίδες από ένα γεύμα ή δύο. Αυτό όμως δεν είναι καθόλου καλή τακτική. Εάν βγείτε έξω πεινασμένοι, είναι σίγουρο ότι θα τσιμπολογάτε συνέχεια όλα τα συνοδευτικά σνακ αλλά και η κατανάλωση αλκοόλ με άδειο στομάχι ενισχύει τις αρνητικές συνέπειες του οινοπνεύματος. Η καλύτερη τακτική εάν σχεδιάζετε βραδινή έξοδο με ποτό είναι φάτε πρώτα ένα υγιές γεύμα. Θα νιώθετε χορτάτοι και θα σας αποτρέψει από το πολύ ποτό και το συνεχές τσιμπολόγημα. Ακόμα καλύτερα αν ανησυχείτε για τις επιπλέον θερμίδες κάντε ένα επιπλέον 30λεπτο άσκησης για να φέρετε κάποια ισορροπία στις θερμίδες σας.
Αποφύγετε τα σκληρά ποτά ανάμικτα με αναψυκτικά ή χυμούς. Τα σκληρά ποτά (ουίσκι, τζιν, βότκα κα) συχνά αναμιγνύονται με άλλα ποτά, προσθέτοντας ακόμα περισσότερο κενές θερμίδες. Προτιμήστε απλή σόδα αντί για χυμό φρούτων ή αναψυκτικό. Επίσης τα γλυκά ποτά, και τα κοκτέιλ με λικέρ και τα σφηνάκια έχουν πολύ ζάχαρη, και συνεπώς πολύ περισσότερες θερμίδες. Η καλύτερη επιλογή για ποτό είναι η μπύρα και το κρασί που έχει λιγότερες θερμίδες από τα άλλα ποτά, και ιδιαίτερα το ξηρό.

Η λίστα που ακολουθεί αναλύει τον αριθμό των θερμίδων στα τυπικά αλκοολούχα ποτά. Συγκρίνετε μερικά από τα αγαπημένα σας για να κάνετε καλύτερη επιλογή την επόμενη φορά που θα βγείτε για ποτό.



  • Λευκό/κόκκινο κρασί 150ml  100 Kcal



  • Σαμπάνια 150ml 130Kcal



  • Ελαφριά μπύρα 340ml 105Kcal



  • Τακτική μπύρα 340ml 140 Kcal



  • Σκούρα μπίρα 340ml 170 Kcal



  • Martini 85ml 205 Kcal



  • Τζιν & Tonic 226ml 175 Kcal



  • Ουίσκι 115ml 200 Kcal
Ετικέτες Technorati:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν απαντώ πλέον σχόλια εδώ. Επισκεφτείτε με στο νέο μου blog www.SpaStoSpiti.gr

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.