Ενζυμο στο έντερο «ρυθμιστής» του βάρους!

Νέα από τον χώρο του αδυνατίσματος.Ειδικοί του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο εντόπισαν τον ρόλο που παίζει ένα ένζυμο του έντερου το ΜGΑΤ2 στον πόλεμο με τη ζυγαριά. Το συγκεκριμένο ένζυμο προσδιορίζει αν το λίπος που λαμβάνουμε από τις τροφές χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας ή αν αποθηκεύεται γύρω από την περιοχή της κοιλιάς. Ο ακριβής ρόλος του αναμένεται να αποτελέσει «κλειδί» στην πρόληψη της παχυσαρκίας, του διαβήτη και των καρδιοπαθειών. Οι ερευνητές ανακάλυψαν, όπως σημειώνουν στην επιθεώρηση «Νature Μedicine», ότι ποντίκια που εμφάνιζαν έλλειψη του γονιδίου το οποίο κωδικοποιεί την παραγωγή του ΜGΑΤ2, ήταν σε θέση να καταναλώνουν πλούσιες σε λιπαρά τροφές χωρίς να λαμβάνουν βάρος. Τα συγκεκριμένα πειραματόζωα ήταν επίσης προστατευμένα από την αντίσταση στην ινσουλίνη- προάγγελος του διαβήτη- καθώς και από την υψηλή χοληστερόλη και την εναπόθεση λίπους στα ηπατικά κύτταρα.
Το ΜGΑΤ2 είναι ένα από τα τρία ΜGΑΤ ένζυμα τα οποία βρίσκονται στο έντερο τόσο των ποντικών όσο και των ανθρώπων. Σύμφωνα με τον δρα Ρόμπερτ Φαρέζε και τους συνεργάτες του από το Σαν Φρανσίσκο, η μείωση της δραστηριότητας αυτών των ενζύμων μέσω της ανάπτυξης φαρμάκων θα μπορούσε να αποτελέσει έναν αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης της παχυσαρκίας.
Πάντως πολλές φορές έχουμε ακούσει πολλές υποσχόμενες μελέτες για το πρόβλημα των παραπανίσιων κιλών και το ασφαλές μαγικό χαπάκι ακόμα το περιμένουμε! Προς το παρόν τουλάχιστον κορίτσια η λύση είναι μία: σωστή διατροφή και άσκηση!
Πηγή
Βήμα on line

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν απαντώ πλέον σχόλια εδώ. Επισκεφτείτε με στο νέο μου blog www.SpaStoSpiti.gr

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.