Είναι γνωστό πλέον σε όλους μας ότι τα περισσότερα συσκευασμένα τρόφιμα βρίθουν επικίνδυνων πρόσθετων ουσιών. Αυτό όμως που θεωρώ τελείως απαράδεκτο είναι πως, με τόσο ελαφρά την καρδία επιτρέπουν επικίνδυνα πρόσθετα σε προϊόντα που κύριος καταναλωτής τους είναι τα μικρά παιδιά. Συγκεκριμένα γαριδάκια, πατατάκια και άλλα παρόμοια σκευάσματα με πικάντικες γεύσεις περιέχουν το πρόσθετο του ενισχυτικού γεύσης για να δώσουν έξτρα «νοστιμιά» και να γίνονται ιδιαίτερα ελκυστικά σε μικρούς και μεγάλους. Τα ενισχυτικά γεύσης όπως το γλουταμινικό νάτριο ( ή γνωστό ως Ε621) εκτός του ότι εθίζουν τον οργανισμό στις έντονες και μη φυσικές γεύσεις (άντε να δώσεις στο μικρό να φάει μετά φακές!!!) προκαλούν διαταραχές και βλάβες στο νευρικό σύστημα, πονοκεφάλους, αλλεργικές αντιδράσεις, αποπροσανατολισμό του έλεγχου της πείνας και πολλά άλλα. Δυστυχώς χρησιμοποιείτε κατά κόρον σε όλα σχεδόν τα συσκευασμένα τρόφιμα εδώ και χρόνια. Αλλά λογικό είναι γιατί πως αλλιώς να προσθέσουν γεύση σε κατά τα άλλα νεκρή τροφή!!
Υπάρχουν βέβαια και κάποια άρθρα που το αθωώνουν και το συγκεκριμένο θέμα έχει τύχει πολλών έντονων συζητήσεων και προβληματισμών. Πιστεύω όμως πως οι μεγάλες εταιρείες τροφίμων αγωνίζονται με νύχια και με δόντια να προστατέψουν την φήμη του συγκεκριμένου συστατικού γιατί είναι ένα σημαντικό τους ατού στη κατασκευή εύγεστων και εθιστικών αλλά άχρηστων κατά τα άλλα διατροφικών σκουπιδιών.
Το περιοδικό αρμονία συγκεκριμένα αναφέρει ότι:
Το περιοδικό αρμονία συγκεκριμένα αναφέρει ότι:
«Τα ενισχυτικά γεύσης ενισχύουν την υπάρχουσα γεύση ή οσμή του τροφίμου. Είναι από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα πρόσθετα σε τρόφιμα που προσφέρονται σε καταστήματα γρήγορου φαγητού. Θεωρούνται εθιστικά και άκρως νευροτοξικά, μπορεί δηλαδή να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στο νευρικό σύστημα και στον εγκέφαλο.
Χρησιμοποιούνται κυρίως σε: αλλαντικά, αρτύματα, γεύματα fast food, γεύματα κινέζικων εστιατορίων, καρυκεύματα, κονσέρβες, κύβους γεύσης, σακχαρώδη προϊόντα, σάλτσες και σούπες στιγμιαίας παρασκευής.
Τα πιο επικίνδυνα: Ε612 (γλουταμινικό μονονάτριο ή MSG), Ε620 (γλουταμινικό οξύ), Ε621 (γλουταμινικό νάτριο), Ε622 (όξινο γλουταμινικό κάλιο), Ε623 (όξινο γλουταμινικό ασβέστιο), Ε627 (γουανιλικό νάτριο), Ε632 (ινοσινικό νάτριο), Ε635 (ινσοσινικό κάλιο), Ε635 (άλατα με νάτριο των 5-ριβοζονουκλεοτιδίων – δεν επιτρέπεται σε βρεφικές και παιδικές τροφές).
Ενδεχόμενες παρενέργειες: διαταραχές και βλάβες στο νευρικό σύστημα, μείωση πνευματικής απόδοσης, υπερκινητικότητα, προβλήματα συγκέντρωσης, αλλεργικές αντιδράσεις, ναυτίες, ζαλάδες, ημικρανίες, συχνοί πονοκέφαλοι, υπογλυκαιμίες, αύξηση επιθυμίας για κατανάλωση τροφής (ορεξιογόνα), παχυσαρκία.»
Αν έχτε συχνά κάποια από τα αναφερόμενα συμπτώματα και καταναλώνετε συχνά προϊόντα με ενισχυτικά γεύσης δοκιμάστε να το καταργήσετε για ένα διάστημα τουλάχιστον από την δίαιτα σας και παρατηρήστε τα αποτελέσματα. Ίσως είναι τόσο απλό!
Γενικά πάντως καλά θα κάνετε να το αποφεύγετε ούτως ή άλλως και όσο γίνεται περισσότερο. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα πάτε σουπερ μάρκετ ρίξτε μια προσεκτική ματιά στις ετικέτες πριν βάλετε κάποιο προϊόν στο καλάθι σας!
Σχετικά άρθρα με τους κινδύνους του γλουταμινικού
http://www.naturalnews.com/009379.html
http://www.news-medical.net/?id=40720
Σχετικά άρθρα με τους κινδύνους του γλουταμινικού
http://www.naturalnews.com/009379.html
http://www.news-medical.net/?id=40720
Πολύ καλό!Το αναδημοσίευσα στο http://www.belarisa.gr
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.logodiatrofis.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=465&Itemid=97
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρία είσαι γλύκα, όχι μόνο στη φωτό, αλλά και για την ιστοσελίδα σου! Έχουμε παρόμοια ενδιαφέροντα, είμαι από Αθήνα και σου αφήνω τη διεύθυνση του μπλογκ μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://ygieinidiatrofi-zoi.blogspot.com
Πέρασα ένα πολύχρονο οδυνηρό οικογενειακό πρόβλημα και μόλις σήμερα ξανάγραψα και θέλησα να συνεχίσω.
Ευχαριστώ για τις πληροφορίες περί των επικίνδυνων βελτιωτικών στις τροφές, αυτό έψαχνα...
Παρεμπιπτόντως, αν είσαι Λάρισα έχω πολύ αγαπημένες φίλες από κει, μένουν εδώ τώρα.
Είναι γλυκείς οι Λαρισαίοι!
Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και εύχομαι καλή συνέχεια στο blog σου που φαίνεται πολύ ενδιαφέρον. Με την πρώτη ευκαιρία θα φροντίσω διαβάσω τα άρθρα σου και τις πληροφορίες που παραθέτεις με προσοχή.
ΑπάντησηΔιαγραφή