Μια από τις κυριότερες αιτίες που δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε μακροχρόνια μια διατροφή μέσα στα επιτρεπτά θερμιδικά όρια είναι η γνωστή σε όλους μας αίσθηση της πείνας που μας «αναγκάζει» κατά την διάρκεια της ημέρας να τρώμε πολύ περισσότερο με αποτέλεσμα να λαμβάνουμε περισσότερες θερμίδες απ’ ότι πραγματικά χρειαζόμαστε.
Αν και η πείνα είναι βασικό και απαραίτητο ένστικτο
για την επιβίωσή μας και σαφέστατα πρέπει να την σεβόμαστε δυστυχώς πολλές φορές δεν διαβάζουμε καλά τα μηνύματα της, τα υπερεκτιμάμε και καταλήγουμε να τρώμε λάθος ποσότητες σε λάθος στιγμές. Σε αυτές τις περιπτώσεις η καλύτερη τακτική είναι να προσπαθήσουμε να συνειδητοποιήσουμε αν πραγματικά πεινάμε ή όχι.
για την επιβίωσή μας και σαφέστατα πρέπει να την σεβόμαστε δυστυχώς πολλές φορές δεν διαβάζουμε καλά τα μηνύματα της, τα υπερεκτιμάμε και καταλήγουμε να τρώμε λάθος ποσότητες σε λάθος στιγμές. Σε αυτές τις περιπτώσεις η καλύτερη τακτική είναι να προσπαθήσουμε να συνειδητοποιήσουμε αν πραγματικά πεινάμε ή όχι.
Μια μέθοδος που μπορεί να βοηθήσει είναι να χρησιμοποιούμε μια κλίμακα πείνας όπως η παρακάτω (μπορεί βέβαια να προσαρμοστεί στην ιδιοσυγκρασία και στις συνήθειες της καθεμιάς μας). Δοκίμασε την, την επόμενη φορά που θα θελήσεις να φας την για να ελέγξεις αν πραγματικά πεινάς. Όσο πιο πολύ την χρησιμοποιείς τόσο πιο πολύ θα μπορείς ενστικτωδώς να καταλαβαίνεις αν η πείνα σου είναι πραγματική φυσική ανάγκη και όχι πχ συναισθηματικό αποκούμπι.
Στην κλίμακα, το 1 σημαίνει ότι λιμοκτονείς ( θα πρέπει να έχεις να φας πάρα πολλές ώρες για να φτάσεις σε αυτό το σημείο) ενώ το 10 σαν να έχεις μόλις τελειώσει από ένα λουκούλλειο γεύμα και δεν μπορείς να φας πλέον ούτε μισή μπουκιά.
Προ φαγητού
1. Πεθαίνεις της πείνας, νιώθεις αδυναμία και ζαλίζεσαι.
2. Πεινάς υπερβολικά και θέλεις να φας τώρα!
3. Πεινάς και δεν έχεις διάθεση να ασχοληθείς με τίποτα άλλο..
4. Πεινάς, θέλεις να φας και μπορείς να περιμένεις μόνο για πολύ λίγο. 5. Πεινάς κάπως αλλά στην πραγματικότητα μπορείς να περιμένεις καμιά ώρα ακόμα.
6. Ουδέτερα: ούτε πεινάς ούτε είσαι χορτασμένη νιώθεις απλά ότι έχεις όρεξη να τσιμπήσεις κάτι.
Μετά φαγητού
7. Αισθάνεσαι κάπως χορτάτη αλλά θέλεις να φας μερικές μπουκιές ακόμα.
8. Νιώθεις χορτάτη και αν σταματούσες τώρα, θα πεινούσες ξανά σε τρεις με τέσσερεις ώρες.
9. Νιώθεις τόσο χορτάτη ώστε να πιστεύεις ότι ίσως δεν θα χρειαστεί να φας ξανά για σήμερα .
10.Νιώθεις τόσο φούσκωμα και δυσφορία ώστε δεν μπορείς να βάλεις στο στόμα σου ούτε μισή μπουκιά.
Συνοδευτικές Συμβουλές
• Μην αφήσεις τον εαυτό σου να φτάσει ποτέ στο 2 γιατί είναι σίγουρο πως θα «καταβροχθίσεις» ότι βρεις μπροστά σου με αποτέλεσμα να φας πολύ μεγάλη ποσότητα μέχρι να νιώσεις χορτάτη!
• Προτίμησε να τρως στο 4 ή το πολύ 3 για να μπορείς να ελέγξεις την ποιότητα και την ποσότητα του φαγητού σου. Σε περίπτωση που είσαι εκτός σπιτιού θα πρέπει να έχεις προβλέψει εκ των προτέρων για το κολατσιό σου.
• Απέφυγε να τρως στο στάδιο 5 ή 6 ιδίως αν δεν έχουν περάσει τρεις ώρες από το προηγούμενο γεύμα. Πολλές φορές οι λόγοι που στην περιπτώσεις αυτές σκεφτόμαστε το φαγητό είναι ψυχολογικοί πχ. στρες, ανία, στεναχώρια. Ασχοληθείτε με κάτι που σας ευχαριστεί για να πάρετε το μυαλό σας από το φαγητό. Επίσης μάθε να ξεχωρίζεις την ανάγκη για να νιώσεις την αίσθηση γλυκού ή αλμυρού από την πραγματική ενόχληση που προκαλεί στην κοιλιά η πείνα. Αξίζει να σημειώσω εδώ ότι τα ενισχυτικά γεύσης όπως το γλουταμινικό νάτριο ( ή γνωστό ως Ε621) εκτός άλλων δεινών αποπροσανατολίζουν και τον έλεγχο της πείνας. Όσο πιο πολύ καταναλώνουμε τροφές που τα περιέχουν τόσο πιο πολύ θέλουμε να φάμε. Πολλά σνακ σε σακουλάκια όπως πχ τα τσιπς σε διάφορες γεύσεις περιέχουν το συγκεκριμένο πρόσθετο και αυτός είναι ένας από τους λόγους που δεν μπορούμε να σταματήσουμε να τρώμε παρά μόνο όταν αδειάσουμε τη συσκευασία. Υπάρχουν μάλιστα έρευνες που υποδεικνύουν ότι ίσως και να είναι ένα από τα αίτια της σύγχρονης παχυσαρκίας!
• Όταν τρώτε μην φτάνετε ποτέ στο 9 με 10.
• Ιδανικά προτιμήστε να σταματάτε στο 7. Ο εγκέφαλος λαμβάνει το σήμα ότι χόρτασε μετά από 20 λεπτά από την στιγμή που ξεκινήσαμε να τρώμε και η αίσθηση ότι χρειαζόμαστε λίγες μπουκιές ακόμα είναι τις συνήθως παραπλανητική ιδίως αν τρώμε γρήγορα. Αυτές οι έξτρα μπουκιές μπορεί όμως να κάνουν μια διαφορά δύο με τριών κιλών τον χρόνο ή και τεσσάρων ανάλογα βεβαίως με τις …μπουκιές.
Θα ήθελα επίσης να προσθέσω πόσο θλιβερό είναι πως υπάρχουν σήμερα στην κόσμο μας δύο εκ διαμέτρου αντίθετα προβλήματα εξίσου σοβαρά και τα δύο. Από την μία οι σύγχρονες δυτικές κοινωνίες να μαστίζονται από πολλαπλές αρρώστιες συνδεόμενες άμεσα με την παχυσαρκία και την καθιστική ζωή και από την άλλη να στις αναπτυσσόμενες χώρες οι άνθρωποι και ιδιαίτερα τα μικρά παιδάκια στην κυριολεξία να λιμοκτονούν της πείνας :(
Αυτό που λες για το γλουταμινικό στα διάφορα πατατάκια μπορεί να παίζει.. Όταν ξεκινάω δεν μπορώ να σταματήσω.....και μετά από λίγο πάλι ξαναπεινάω :(
ΑπάντησηΔιαγραφήΛένα
Τα πατατάκια εκτός από το γλουταμινικό είναι και θερμιδική και γλυκαιμική καταστροφή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ λύση λοιπόν Λένα μου για τα πατατάκια είναι μία...
Μην τα ξεκινάς καν :)