Επιδεινώνει η ζάχαρη την ακμή;


Η ακμή είναι μια πάθηση του δέρματος που ταλαιπωρεί μικρούς και μεγάλους και οι αιτίες που την προκαλούν είναι ως επί το πλείστον γνωστές. Ο κυριότερος παράγοντας είναι ο ορμονικός αλλά όχι και ο μοναδικός. Το στρες καθώς και η ακατάλληλη ή και υπερβολική χρήση καλλυντικών είναι επίσης επιβεβαιωμένο ότι προκαλούν ξεσπάσματα ακμής.

Ένας άλλος παράγοντας αλλά
πολύ αμφιλεγόμενος είναι και αυτός της διατροφής. Παλαιότερα ιατροί και δερματολόγοι συνιστούσαν τους πάσχοντες την αποφυγή υπερβολικά λιπαρών και τηγανητών φαγητών καθώς και όλων των γλυκών καθώς και της σοκολάτας. Κάποια στιγμή όμως αυτή η σχέση μεταξύ ζάχαρης και ακμής αμφισβητήθηκε και τελικά απορρίφτηκε. 

Όμως για μια ακόμα φορά οι επιστήμονες, εξετάζουν και πάλι το ρόλο της διατροφής και ιδιαίτερα της ζάχαρης στην ακμή.
Τα τελευταία χρόνια, οι μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό που μπορεί να δημιουργεί πρόβλημα δεν είναι τόσο πολύ η ίδια η ζάχαρη, αλλά ο γλυκαιμικός δείκτης των τροφίμων, δηλαδή η ταχύτητα και η ποσότητα στην οποία ανεβαίνουν τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος μετά από την κατανάλωσή τους. Τα τρόφιμα που έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη προκαλούν μια πλημμύρα ινσουλίνης στο σώμα καθώς και άλλων ορμονών, για τις οποίες επιστήμονες υποψιάζονται ότι ευθύνονται για την αύξηση λιπαρότητας και ερεθισμού του δέρματος.

Για να ελέγξουν τη θεωρία, οι επιστήμονες παρακολούθησαν 50 άνδρες και αγόρια ηλικίας 15 έως 25, (αναρωτιέμαι εδώ βέβαια… γιατί η έρευνα δεν συμπεριλάμβανε καθόλου κορίτσια και γυναίκες.. ) όλοι με ακμή, και κατέγραφαν την πρόοδό τους για 12 εβδομάδες. Ορισμένα άτομα έκαναν μια τυπική δίαιτα με τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη όπως το άσπρο ψωμί, τα ζυμαρικά και τα ζαχαρωμένα δημητριακά, τα άλλα άτομα κατανάλωναν τρόφιμα που είχαν υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, όπως ψάρια, ψωμί ολικής άλεσεως και φρούτα. 

Στο τέλος της μελέτης, τα άτομα με τη δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη είχαν πολύ μεγάλη μειώση των εξανθημάτων ακμής σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. 'Aλλες μελέτες έχουν επίσης βρει παρόμοιες σχέσεις μεταξύ των τροφίμων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και την ακμή. Οι επιστήμονες πάντως λένε ότι περισσότερη έρευνα είναι απαραίτητη.

Συμπέρασμα; Σίγουρα υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η υπερβολική κατανάλωση γλυκών επιδεινώνει την ακμή. Εάν λοιπόν υποφέρετε από αυτή δοκιμάστε να ελαττώσετε τα γλυκά και γενικά τα τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη και παρατηρήστε αν θα δείτε κάποια βελτίωση.
Εάν βέβαια το πρόβλημα σας είναι αρκετά έντονο και όχι περιστασιακά ξεσπάσματα απευθυνθείτε σε έναν δερματολόγο ο οποίος θα εξετάσει την περίπτωσή σας και θα σας συστήσει μια ολοκληρωμένη εξιδικευμένη αγωγή λαμβάνοντας υπ’όψη την δική σας κλινική εικόνα και ιδιαιτερότητες.

Εάν πάσχετε από περιστασιακά σπυράκια διαβάστε
μερικές ακόμα συμβουλές εδώ


Πολλές χρήσιμες πληροφορίες για την αντιμετώπιση της ακμής μπορείτε να βρείτε και στο acne.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν απαντώ πλέον σχόλια εδώ. Επισκεφτείτε με στο νέο μου blog www.SpaStoSpiti.gr

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.